Erelid Nico Koelewijn 70 jaar lid van Cultuur Verheft

Op 17 februari werd Nico Koelewijn verrast door toneelvereniging Cultuur Verheft. Reden voor de feestelijke bijeenkomst is het 70-jarige lidmaatschap van erelid Nico aan deze sprankelende club. Met een zestal leden, waaronder de voorzitter en oud-voorzitter werd een bezoek aan hem gebracht, in huize Bernardus. Wanneer hem gevraagd wordt hoe hij lid geworden is van de club, blikt hij terug. Zijn zus werd gevraagd voor toneel. “Zij had een goed gezicht om een oudere vrouw te spelen en daarom werd zij gevraagd. Dat heeft niet iedereen” voegt hij eraan toe. Zo ging hij mee met zijn zus en startte ook zijn toneelcarrière.
Zijn eerste toneelstuk, onder regie van Aad Vlasveld, ging over een driehoeksverhouding. Dat was verboden vanuit de kerk. De kapelaan was ertegen. Aad Vlasveld wist het verhaal echter zo geraffineerd om te buigen, dat het gelovige publiek de driehoeksverhouding niet in de gaten had. Je ziet de glimmers in Nico’s ogen als hij erover vertelt. Niet alleen als speler, maar ook later als regisseur, kreeg hij furore binnen de club. Naast het artistieke spel, met name gevormd door zijn goeie kop en harde stem, was Nico een begaafd tekenaar. Zo tekende hij tot 10 jaar geleden de tekeningen van het donateursboekje, in karikatuurvorm. Iets wat hij nog altijd mist. “Daar kon ik mijn ei in kwijt” vertelt hij. “Zoals ik ze tekende, zo speelden ze ook! Echt waar!”

Vanuit de handen van voorzitter Anja Jansze krijgt Nico een oorkonde, bloemen en een trofee in de vorm van de maskers van de vereniging, die hij ooit ontworpen heeft. Onder het genot van koffie en taart wordt er nog in wat oude fotoboeken gebladerd en verhalen opgehaald. Hij weet zich, op 90-jarige leeftijd, nog veel te herinneren en kan er nog boeiend over vertellen. De jubilaris geniet zichtbaar. Zijn platina jubileum wordt zingend met een speciaal voor hem geschreven lied afgesloten. Binnen toneelvereniging Cultuur Verheft heeft nog nooit iemand een dergelijk jubileum mogen behalen. Over tien jaar ben je honderd Nico en 80 jaar lid, wordt er gegrapt! “Wie dan leeft, wie dan zorgt” was zijn reactie.