70 jaar Cultuur Verheft: enthousiast publiek tijdens jubileumvoorstellingen

Wat hebben spelers en publiek genoten van de voorstellingen afgelopen weekend (19 en 20 mei). Het publiek trok van de ene locatie naar de ander om elke keer weer in een andere sfeer te komen, een andere korte voorstelling te zien met andere spelers. Na afloop trof men elkaar in Cheers, de thuisbasis van deze vereniging, waar het publiek getrakteerd werd (als je geduld had om te wachten totdat alle spelers weer terug waren) op een heus Amsterdams café met medleys van De Jantjes, Het Schaep met de 6 poten, Zeemansmedley, liedjes van Adèle Bloemendaal en een cultuur verheft lied.

Een paar reacties:
– wat leuk om met elkaar door het dorp te wandelen van de ene naar de andere locatie;
– wat leuk om zoveel diverse stukken te zien;
– voor je het weet is het stuk al weer voorbij, kort maar krachtig;
– wat een leuke afsluiting met elkaar;
– het enthousiasme druipt ervan af.

ROUTE ZWART

Benzine (auteur: Peter de Liefde) – locatie: De Roef
Een man alleen (niemand anders dan Jan Regeer). Hij is niet van plan om veel uit te voeren. Hij slaapt. Krekels zingen. Plotseling wordt zijn bestaan ruw verstoord een vrouw (Henriëtte Maasdijk). Ze staat vijf kilometer verderop met een lege tank en hoopt dat de man een paar liter benzine voor haar heeft. Ze blijken meer gemeen te hebben dan je in eerste instantie zou denken.

‘Beide spelers goed aan elkaar gewaagd. Wat een voorstelling!’


Aardbeien met slagroom (auteur: Bruce Frisk) – locatie: De Verdieping
Omdat, een schenkingsakte bij het overlijden van de vader van Hester en Mary (Lida vd Wilde en Petra vd Berg) pas over vier maanden van kracht wordt, bedenken deze dochters een list, als hij onverwacht eerder overlijdt. Na vier maanden wordt de huisarts (Casper Dangerman) gebeld met de mededeling dat vader overleden is. De kolonel (Bert Bouwmeester), een goede vriend van vader, komt ook nog even op bezoek. Wat gebeurde er in de tussentijd en hoe loopt dit af?

‘Hilarisch!’


Opera Arrogantia (Hoge bomen vangen veel wind) (auteur: Monique Bandèl) – locatie: Café Restaurant Boerhaave (achterzaal)
Dame Aurora Vandemeer is een gevierde operazangers én een vreselijke bitch (Monica Hoogink). Op een avond moet ze ergens in Nederland optreden. Ze heeft bedacht dat een van de koorleden, Selma of heet ze toch Vera? (Evelyn Wieringa) haar met werkelijk alles moet helpen. Ze zal de dirigent (Tobi Hoogink) wel eens een lesje leren. Dan komt een fan (Jan Piet Does) haar bloemen brengen. De fan blijkt een oude bekende te zijn. Hij heeft nog een appeltje met Dame Aurora te schillen…

‘Het publiek leeft mee, goed neergezet.’


ROUTE WIT

High tea (auteur: Monique Bandèl) – locatie: Lunchroom Ons Genoegen
Op een mooie herfstdag komen twee rijke vriendinnen, Clarissa en Marie-Louise (Tiny van Polanen en Yolanda Balk), bij elkaar in een dure tearoom om te genieten van een High tea en roddels. De butler (Aloys Standaert) zorgt ervoor dat ze niets te kort komen. Clarissa wil haar vriendin inlichten over de indiscretie die de man van Marie-Louise begaat. Terwijl de drank rijkelijk vloeit blijft er van de goede opvoeding van de dames steeds minder over. Als dan ook nog een volkse vrouw (Wendy vd Meij) die door Marie-Louise is aangereden verhaal komt halen is de chaos compleet.

‘Heerlijk gek, goed gedaan.’


Zo moeders, zo dochters (auteur: Alwin Grijseels) – locatie: Kleine Kerk
Een dochter wil haar vader Herman gaan zoeken, die vlak voor haar geboorte verdween. Ze denkt hem te hebben gezien, maar krijgt absoluut geen toestemming van haar moeder om nog enig contact te zoeken.
In een flitsende wisselwerking van twee scenes, die gelijktijdig plaatsvinden, wordt er gesproken over de vader. Aan de ene kant vinden we een zorgzame moeder (Anja vd Spek), die haar 20-jarige dochter (Renieta Hartwijk) in toom probeert te houden. En aan de andere kant zit een zorgzame dochter (Caroline Dangerman) in de maag met de streken van haar licht dementerende moeder (Edith Wolvers). Een productie met een lach en een traan. Over moeders en dochters en hun blijvende liefde voor elkaar.

‘Prachtige vertolking.’


Jeugdtoneel met eenakters in het voorprogramma van ‘De auto van Joost’ – Locatie: Voormalig pand HoekBoek
Diverse korte scenes magnifiek gespeeld door Isabel Appeldoorn, Esther Bommerson, Leanne van Brummelen, Nando Geurts, Scott Engelen, Rhoman Tibben.

‘Wat hebben we een jong talent in huis!’


De auto van Joost (auteur: Ton Davids) – locatie: Voormalig pand HoekBoek
Een vrouw (Daniëlle Gouverneur) loopt een garage binnen. Ze heeft een deukje in de auto, de auto van Joost, haar echtgenoot. De monteur (Eric Kraaijevanger) ligt onder een auto en communiceert met zijn handen. De vrouw vertelt haar verhaal, over Joost, de auto en het deukje en die hebben meer met elkaar te maken dan het op het eerste gezicht lijkt.

‘Geweldig gespeeld.’